Ahonen

Nahkuri Mikko Juhonpoika Ahonen oli syntynyt 1868 Iitissä ja hän kuoli Pudasjärvellä vuonna 1922. Vaimo Elsa Kaisa Heikintytär Meriläinen oli syntynyt vuonna 1879 Paltamossa. Perhe kasvoi neljällä pojalla ja yhdellä tyttärellä. Nahkurinkisälli Mikko Ahonen saapui Haminasta Ouluun 1900. Oulussa oli Åströmin nahkatehdas, missä Mikko työskenteli vuoden päivät ja oppi nahkurin hommat mestariksi asti.

Tultuaan 1901 Pudasjärvelle Mikko Ahonen alkoi pikku hiljaa harjoittaa nahkurin ammattiaan. Nahkurin liikkeelleen hän sai toimiluvan 1908. Mikko Ahonen osti vuonna 1911 Päivärinta -nimisen palstatilan, joka sijaitsi Päiväniemen maalla. Hän rakensi "mallikkaan" talon Koskenhovinkujan varrelle ja talo tunnetaan nimellä "Vanha Ahonen".

Vuosien varrella yritys laajeni ja kasvoi työllistäen apupoikia ja kisällejä, jotka olivat siellä ammattiopissa. Ahosen nahkaverstas työllisti parhaina aikoina monta suutaria. Verstaan suutareina mainitaan E. Jukuri, V. Lammela, V. Päiväniemi ja Kela.

Talolliset toivat verstaalle nahkoja parkittavaksi ja pajun- sekä kuusenparkkia ostettiin kyliltä. Liikkeessä valmistettiin kenkiä, valjaita, kintaita, reppuja ja laukkuja; mitä vain asiakas tarvitsikaan. Mikko kuoli vuonna 1922, jonka jälkeen verstas jatkoi vielä toimintaansa vuoteen 1937 asti. Mikon tehtävää jatkoi sukulaispoika, nahkurin kisälli Viljo Evald Taavinpoika Peltola.

Mikko Ahonen osallistui yhteisten asioiden hoitoon ja hän oli mm. perustamassa Osuuskauppaa, Osuuspankkia ja Pudasjärven Saha Oy:tä. Ahosen talo on nykyisin yksityisessä omistuksessa.

Ahonen

Nahkuri Mikko Ahosen rakentama asuinrakennus nykyisellä Metsämiehentiellä, kuva: Aili Pelttari

Luo kotisivut ilmaiseksi!