Iijoen pohjoispuolen muut talot Kurenalla

Nystedt eli Nyystetti eli Nyystäkki

Nyystäkki eli Nystedt on alkujaan Nynäjästä erotettu palstatila. Nynäjään tullut vävymies, Jaakko Samuelinpoika Ojala-Kaikkonen-Nystedt ja hänen vaimonsa, Margareeta Tanelintytär Nynäs, asuivat Nyystäkissä. Jaakko oli ensimmäinen lossimies Iijoen ylittävällä proomulla.

Jaakon ja Margareetan kuoleman jälkeen tila jäi Nynäsin muiden sisarusten omistukseen. Pudasjärvelle oli perustettu posti vuonna 1888 ja se toimi jossakin vaiheessa Nyynäjän Nyystäkissä.

Nyystäkissä asui myös vuokralaisia. Eräs heistä oli pitäjänräätäri-rokottaja Lars Herman Elfing. Hän oli kotoisin Paltamosta ja vihitty Pudasjärvellä Saara Erika Iisakintytär Steniuksen kanssa. Elfingeillä oli taloudessaan Lars Elfingin veljen tytär, Gustava Kaarlontytär Elfing. Henkikirjassa puhutaan ottotyttärestä, joka piti Nyystäkissä täyshoitolaa.

Nyystäkissä asui vuokralaisena myös kätilö, Hilda Koivistoinen os. Englund, joka oli syntynyt vuonna 1867 Helsingissä. Hilda ja Vilho Koivistoisen perheeseen syntyi myös poika Yrjö sekä tytär Alma. Alma Koivistoinen rakennutti myöhemmin Liepeen maasta erotetulle Puistola -nimiselle tontille kaksikerroksisen talon, siellä hän asui ja piti matkustajakotia vuokralaisineen sekä vuokrasi myös liiketiloja.

Luo kotisivut ilmaiseksi!