Kötölä

Asiakirjat kertovat, että Kötölän torppa on ollut jo ainakin 1880-luvulla. Kötölän torppa on kuulunut Isomursun maalle nro 2. Taneli Nynäs ja hänen vaimonsa Elsa Komulainen ostivat vuonna 1905 Isomursun Tuomaalta Kötölän torpan. Taneli ja Elsa Nynäsillä oli 4 lasta, Anna, Niilo, Reino ja nuorimmainen Ebba.     

Kötölä toimi kestikievarina sen jälkeen, kun Taneli ja Elsa Nynäs asettuivat pysyvästi asumaan keskelle kasvavaa ja vilkastuvaa talojen ryhmää.    Torppia, mäkitupia ja pienkäsityöläisiä alkoi kasaantua Isomursujen ja Liepeen maille.

Taneli Nynäsin pojat muuttivat sukunimensä; Niilo Nilaksi vuonna 1937  ja Reino Nevakiveksi vuonna 1933. Kötölässä toimi kestikievarin lisäksi posti, kunnes se muutti Pietolaan. Myöhemmin Kötölässä toimi Säästöpankin konttori, kemikalio, kirjakauppa ja bensa-asema Shell.                 

Reino Nevakivi kiinnostui jo pikkupoikana autoista, hän oli jo 16 -vuotiaana Osuuskaupan rahtiautoja ajamassa. Kasvava tavara- ja matkustajaliike loi otollisen tilaisuuden ja tälle pohjalle kehittyi linja-autoliikennettä harjoittava Nevakivi Oy.                               

Erkki Taskila on kertonut kirjassa Nevakivi Oy 70 vuotta, että jo vuonna 1925 Kuusamolaiset autoyhtiön omistajat möivät kuljettajalleen Reino Nynäkselle linja-autoksi A-mallin Fordin. Reinosta tuli näin 20-vuotiaana linja-autoliikenteen harjoittaja. Nevakivi on jatkanut  linja-autoliikennöintiä jo kohta 100 vuotta.

Kötölä

Kuva esittää todennäköisesti Kötölän vanhinta osaa. Oikeassa kulmassa oli paikallisen Körkön leipomon baari. 

Luo kotisivut ilmaiseksi!