Takalo

Takalo oli myös Nyynäjän vanhoja torppia, siellä asui vuosien ajan jahtivouti August Albin Stenius perheensä kanssa. Lähellä olevaan Nyytäjän kestikievaritaloon oli vuonna 1884 perustettu apteekki. Apteekin talossa syttyi tulipalo maaliskuun 3. ja 4. pv. välisenä yönä vuonna 1895. Arrhenius oli juuri rakennuttanut Nyytäjään uuden asuinrakennuksen, mutta tuli tuhosi rakennuksen ja apteekin maan tasalle. Ainoastaan apteekin ulkorakennukset pystyttiin varjelemaan. Lähellä olevasta Takalon torpasta oli vasta muuttanut pois Albin Stenius, joten apteekin sai pystyttää sinne. Kun apteekki myöhemmin muutti pois Takalon vuokralaisena oli nimismies Johan Rossander, mutta vuoden 1907 henkikirjojen mukaan Takalon torpan omistaa nimismies J.Rossander, hän itse asui Rovaniemellä. Hänellä oli vuokralaisina mm. nimismies Manninen, metsänhoitaja Albert W. Berg perheineen ym.

Myöhemmin Metsähallitus osti paikan. Sen jälkeen Takalossa asui lähinnä Puhoksen metsänhoitopiirin metsänhoitajat, muun muassa metsänhoitaja Anton Haverisen perhe pisimpään. Anton Haverinen oli syntynyt 1886 Pietarin suomalaisessa seurakunnassa, Vosnesenjessa, hänen vaimonsa Hilda Tyllilä Padasjoella. Hilda Haverinen oli hyvin taiteellinen persoona, harrasti maalausta, runojen kirjottamista, puutarhan hoitoa ym. Takalo on nykyisin yksityisessä käytössä.

Takalo

Takalo noin v. 1900. Apteekkari Arhenius asui täällä Roomurannan tulipalon jälkeen uuden apteekin talon valmistumiseen asti.

Luo kotisivut ilmaiseksi!