Viikinkoski

Arrheniuksen rakennuttamaa apteekkitaloa on kutsuttu apteekkari Oskari Viikinkosken mukaan. Viikinkoski hoiti apteekkitoimintaa talossa yli 33 vuotta.              

Vuonna 1884 proviisori Karl Johan Sandell perusti Pudasjärven ensimmäisen apteekin Nyytäjän kestikievariin, hänen jälkeen apteekkariksi tuli vuonna 1892 Karl Arrhenius. Apteekki toimi edelleen Nyytäjän kestikievarissa, kunnes se paloi vuonna 1895, ainoastaan ulkorakennukset säilyivät. Apteekki piti siirtää lähellä olevaan Takalon torppaan. Tilat kävivät ahtaiksi ja muutenkin puutteellisiksi apteekkitoiminnan harjoittamiseen.                                                

Seppo Ervastin Pudasjärven apteekin historiassa kerrotaan, että Arrhenius ei vastoinkäymisistä lannistunut, vaan osti vuonna 1899 Matti ja Maria Isomursulta 1/240 manttaalia Isomursun perintötilasta, Iijoen eteläpuolelta.    Arrhenius alkoi heti rakennuttamaan omaa uutta taloa.    Apteekki muutti vuonna 1901 uuteen taloon, siihen tuli myös perheelle ja henkilökunnalle asunnot.    

Apteekkari Arrhenius näyttää olleen hyvin toimelias, joskin erittäin arvaamaton, hänen kärsivällisyytensä joutui usein koville koetuksille kommelluksien vuoksi. Hän ajautui jopa oikeudenkäynteihin. Piiatkin lähtivät usein pois, joita hän poliisien kanssa haki takaisin. Arrheniusta on sanottu "ärhäkkääksi herraksi". Hän myi apteekin ja talon huonekaluineen vuonna 1906 proviisori Oskari Wiikinkoskelle. 

Apteekkari Wiikinkoski toimi täällä kuolemaansa saakka 1939, hänelle kerääntyi 33 vuotta apteekkarin uraa. Lisäksi Oskari Wiikinkoski perusti limonaaditehtaan, joka on ollut hyvin erikoista täällä.   

Wiikinkoski toimi lukuisissa kunnan ja pankkien luottamustoimissa, kuten kunnan valtuutettuna ja valtuuston puheenjohtajana. Hän oli perustamassa Pudasjärven Saha Oy:tä vuonna 1923,  Osuuskauppaa ja Osuuskassaa. Hän toimi myös Pudasjärven säästöpankin ja Helsingin Osakepankin Pudasjärven konttorin hallitusten jäsenenä.

Oskari Wiikinkosken hallitseva luonteenpiirre oli huumorintaju, hän oli hyvin toimelias, joustava ja yleensä hyväntuulinen. 

Wiikinkosken apteekki

Oskar Wiikinkoski osti  apteekkirakennuksen 28.3.1906 apteekkari Karl Arheniukselta. Apteekin pihapiirissä oli henkilökunnan asuinrakennus, navetta ja limonaditehdas. Tenhuset ostivat entisen apteekkirakennuksen v. 1972 ja vielä tänä päivänä talossa toimii Anon ase. 

Luo kotisivut ilmaiseksi!